top of page
Search
  • Writer's pictureNeo

Koji programski jezik naučiti?


Prikaz programiranja

Danas je izabrati odgovarajući programski jezik izuzetno teško. Postoji izuzetan broj programskih jezika i svaki je specifičan na svoj način. Zbog toga je odgovor na ovo pitanje pomalo teži i zavisi od mnogo faktora. Ipak, pre nego što počnete da lupate glavom u zid, mi vam donosimo listu 9 (po našem mišljenju) najboljh jezika uz besplatne resurse.

P.S. U toku pisanja često smo koristi reč framework pa ne bi bilo loše da malo više pročitate ovde: https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BE%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%80


1) Python


Na prvom mestu je Python. Python je izuzetno lak programski jezik za naučiti jer je njegova sintaksa blizu engleskom jeziku. Ovaj program je čak i namenjen za početnike ali ga zbog toga ne trebate podcenjivati. Python programeri su izuzetno traženi u svetu, naročito u razvijenim zemljama, a u glavnom se koristi u mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji. Takođe, python se uz framework Django koristi i u back-endu, tako da je su mogućnosti koje on pruža beskonačne.

Za python postoji izuzetno dobar kurs na sajtu udacity koji ne samo da će vas naučiti programiranju nego i tome kako misliti kao programer, odnosno kako rešavati probleme kao programer. Tkođe uz c#, python je jedini prgramski jezik koji se nalazi na listi i najkorišćenijih i najomiljenijih programskih jezika.

link za učenje: https://www.udacity.com/course/intro-to-computer-science--cs101.


2) Javascript


Javascript je jedini programski jezik koji se koristi za front-end, premda drugi programski jezici pokušavaju da naprave frameworkove kako bi je zamenili(cough.. c# cough..), tako da ako želite da postanete front-end developer, moraćete da koristite ovaj jezik. Medjutim to nije jedina oblast u koju se JS koristi. Zbog velike navale frameworkova ovaj jezik se koristi za gotovo sve, na primer: za back-end se koristi nodejs, za android aplikacije: reactjs i react native... Javascript se takodje koristi i u mašinskom učenju. Međutim, zbog svega toga znanje samo JS nije dovoljno, da bi ste dobili posao moraćete naučiti i njene frameworkove.

Najbolji besplatni resurs za učenje JS i uopšte KOMPLETNOG web programiranja(front-end i back-end) je https://www.freecodecamp.org/(Ujedno ovo je po nama možda i najbolji sajt za učenje programiranja).


3) C#


E sad očekujem dosta hejta zbog ovoga, jer sam ga stavio ispred jave, ali ko vas šiša moj blog moja pravila. Iako ga trenutno ne koristim c# je moj omiljeni prograsmki jezik. Međutim, to nije razlog zbog čega sam ga stavio na ovako visokom mestu na ovoj listi. C# je poslednjih godina počeo dosta da se razvija. Ovaj prograsmki jezik se koristi pri pravljenju igrice naročito kod malih start-up kompanija. Razlog zbog toga je Unity. Unity je game engine koji koristi c# za pisanje komandi, unity omogućava izuzetno brzo i lako pravljenje igrica uz mnogo manje novčanog gubitka te to i jeste razlog za veliki popularnost. Takodje se unity koristi za programiranje Virtuelne i proširene realnosti i uz Xamarin možete istovremeno da pravite aplikacije za Iphone i Android. Takodje postoji i framework Blazor uz pomoću kojeg možete da koristite c# i za front-end i za back-end.

link za učenje: https://www.edx.org/course/programming-c-microsoft-dev204x-3


4) Java


Premda ima sličan naziv kao javascript, ne trebate ga mešati sa tim programskim jezikom. Iako imaju određene sličnosti ova dva programska jezika se koristie u drugačijim oblastima industrije. Prema TIOBE indeksu java je najpopularniji programski jezik, takođe ona postaje industrijski standard jer se koristi kod skoro svih fortuna 500 kompanija. Java je pravljena uz slogan "Napiši jednom pokreni bilo gde (Write once run anywhere)". Zbog toga javu možete naći u automobilima, kućnim uređajima, NASI i td. Java se koristi i za pisanje android aplikacija, desktop aplikacija, web aplikacija. Java programeri su takođe izuzetno dobro plaćeni.

link za učenje: https://www.udemy.com/java-tutorial/


5) PHP


PHP je programski jezik koji se koristi za back-end programiranje. Uglavnom se koristi u freelancovanju uz Wordpress i ostale CMS-ove, naročito zbog toga što Wordpress omogućava lako i brzo pravljenje websajtova za srednja i sitna preduzeća. (Na primer, sajt nekog pravnika, porodične firme, marketi). Ali to nije razlog da se podcenjuje, naročito kada se u obzir uzme da je PHP korišćen za pravljenje facebooka.

link za učenje: http://phpsrbija.github.io/php-the-right-way/

link za učenje: https://www.w3schools.com/php/


6) C


Programski jezik C se koristi sa takozvani "low-level" programiranje (programiranje operativnih sistema, mikrokontrolera, i uglavno su od njega nastali svi moderni programski jezici. Ovaj jezik je izuzetno brz te je to i razlog zbog čega se koristi za ovakve operacije. C nije objektno orijentisan.

link za učenje: https://www.youtube.com/watch?v=2NWeucMKrLI&list=PL6gx4Cwl9DGAKIXv8Yr6nhGJ9Vlcjyymq


7) C++


C++ je jedan od najtežih programskih jezika. Nastao je iz C. Najveća razilka izmedju ova dva jezika je to što je C++ objektno orijentisan. C++ je takođe izuzetno brz. Pa se koristi kada treba razviti softvare kod koga su bitne performanse.(AAA igre, Photoshop, Delovi Facebooka i Googla, Gimp, Bledner...).

Ako naučite c ili c++ ostale programske jezike savladćete izuzetno brzo.

link za učenje: https://www.udemy.com/free-learn-c-tutorial-beginners/


8) Swift


Swift je relativno nov programski jezik, razvijen od strane Apple. Koristi se za razvoj apple aplikacija (Aplikacije za Iphone, ipad, apple watch...), tako da ako imate želju da pravite apple aplikacije i nije da baš imate neki izbor. Swift zauzima izuzetno visoko mestu na listi najomiljenijih programskih jezika.

Za swift vam preporučujemo da prvo završite ovaj kurs: https://www.udacity.com/course/swift-for-beginners--ud1022

pa onda: https://www.udacity.com/course/intro-to-ios-app-development-with-swift--ud585


9)Kotlin


Kotlin je kao i swift nov programski jezik i koristi se u pravljenju android aplikacija, gde je zauzeo javino mestu kao standardni programski jezik za pisanje android aplikacija. (To ne znači da se java više ne koristi). Iako kotlin pruža dosta prednosti pri pisanju android aplikacija, ako tek krećete sa programiranjem naš je savet da prvo naučite javu za android pa tek onda kotlin. Razlog je i to što ima mnogo više resursa za javu nego za android a i zajednica programera je veća.

link za učenje: https://www.udacity.com/course/kotlin-bootcamp-for-programmers--ud9011

48 views0 comments
bottom of page