top of page
Search
  • Writer's pictureNeo

Razlika između low-level i high-level programskih jezika



E sad ovaj post e posvećen početnicima, jer iskreno da vam kažem danas je početi sa programiranjem izuzetno teško, postoji toliko razlika, među kojima je i ova:

koja je razlika između low(nizak-nivo) i high-level(visok-nivo) programskih jezika.


Poređenje:

Najbolji način da ih uporedimo možda bi bio da uporedimo 2 čoveka Nikolu i Nenada.

Nikola je porodičan čovek, te on vozi volkswagen touran automatik. Porodičan auto relativno lak za vožnju. Nikoli je taj auto potreban samo za jedno da ga prebaci od tačke A do tačke B i da to bude što sigurnije za njegovu porodicu. Sa druge strane je Nenad. Nenad obožava automobile sam ih propravlja, vozi dodge chargera iz 69( poput onog iz F&F). Nenad obožava brzinu te je ovaj auto dosta nadograđivao, pa je zbog toga morao da uči dosta više o automobilima osim onog za šta služe.


Slična stvar vam je i između ova dva pojma. Naime High-level programski jezici su mnogo lakši za učenje, lakše vam je da napišete program, i mnogo je lakše promeniti kod, iskucaćete mnogo manje koda u odnosu na low-level programske jezike, međutim kada naučite neki lowlevel programski jezik naučićete dosta stvari koje high-level programski jezici "guraju pod tepih", međutim ovakvi programski jezici se koriste za pravljenje operativnih sistema i uz malo teškog rada (dobro ne baš malo) neće postojati stvar koju nećete moći da napravite. Međutim zbog svoje težine, danas se većina applikacija piše u high-level programskim jezicima, dok se low-level programski jezici korite samo kad su neophodni (poput pravljenja operativnih sistema, AAA igrica, drugih programskih jezika ...).


Koji su bolji za početnike?


E sad iz prethidno rečenog možete da zaklučite koje programske jezike bih preporučio početnicima. Naravno, to su high-level programski jezici, jer em su lakši, tako da ćete mnoogo manje lupati glavom o zid(a lupaćete i to dosta) , em se više koriste.


Koji programski jezici su low-level, a koji high-level?


Ovo je već pomalo teže odrediti i možda će početnicima koji nemaju iskustva sa programiranjem biti pomalo teško da razumeju ono o čemu pričam, ali iskreno da ovo lepo objasnim treba mi ce blog post(što planiram da uradim), jer na primer u low-level programske jezike se svrstavaju samo assembly i mašinski kod, tako da je u odnosu na njih C high-level programski jezik, ali je u odnosu na javascript, php, python on low-level, jer je od njih dosta bliži mašini. Isto tako je java u odnosu na C high-level programski jezik, opet je bliža mašini u odnosu na python. Međutim ako posmatramo najkorišćenije programske jezike možemo da zaključimo da su jezici c i c++ više low-level nego high-level programski jezici, dok su python i javascript sigurno high-level programski jezici, a izmedju njih su java i c#.



83 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page